Què és l’ ull sec?


L’ ull sec és una malaltia multifactorial de la llàgrima i de la còrnia, que és la superfície ocular. Patir d’ ull sec causa malestar i trastorns visuals. A més, no és un problema menor: entre un 20% i un 30% de la població en pateix.

Per començar hem de tenir molt clara una cosa: l’ ull sec no es cura, només es pot controlar i fer-ne prevenció.

Per tractar l’ ull sec hi ha molts col·liris, però alguns d’ells porten conservants i fosfats poc adients. Per què? Perquè poden provocar calcificacions a la còrnia. Per tant, és molt important tractar l’ ull sec amb els col·liris adequats.

ull sec

Qui pot patir de l’ ull sec?

Va dirigit, principalment, a persones que treballen habitualment amb pantalles. Quin tipus de pantalles? Doncs tant d’ordinador, com de televisions o de mòbils.

També afecta a les dones que entren a la menopausa, persones que pateixen al·lèrgies i treballadors que desenvolupen la seva tasca a l’aire lliure.

Per últim, també afecta a persones d’edat avançada i col·lectius que prenen medicació de manera regular (com, per exemple, betabloquejants i antidepressius).

És molt important, a més, tenir en compte que el tractament ha de ser, sempre, individualitzat.

Quins són els símptomes?

Els símptomes que ens poden avisar és tenir els ulls vermells, notar fatiga visual, ulls plorosos, la sensació de tenir-hi sorreta, que ens piquen i, si som usuaris de lents de contacte, cada vegada serem menys tolerants. Cal estar atents a alguna d’aquestes senyals: els nostres ulls ens estan avisant.

ull sec

Tinc l’ ull sec: i ara què faig?

Per començar, cal netejar bé l’ull amb suero fisiològic.

Després, hi aplicarem llàgrima artificial, sempre sense conservants ni fosfats.

Prendrem complements nutricionals d’omega 3 amb alta concentració de DHA. Per què? Perquè el 93% dels lípids de la retina són DHA.

 

Si creus que pots patir d’ ull sec, apropa’t a veure’ns!